10 hypotheektips voor het afsluiten van een hypotheek

Tip 1 | Sluit een hypotheek met NHG

We trappen de 10 hypotheektips af met een tip over NHG. Op het moment dat u NHG kunt toevoegen aan uw hypotheek kunt u een rentekorting krijgen tot wel 0,6%. Wel dient u een premie van 1% over de hoofdsom af te dragen aan de stichting achter NHG. Deze premie is wel weer fiscaal aftrekbaar en verdient u na een aantal maanden terug. Er is een maximum hypotheek van € 265.000 mogelijk in 2018. De koopprijs van de woning mag niet hoger zijn dan dit bedrag.

Tip 2 | Onderzoek of u in aanmerking komt voor een starterslening

In veel gemeenten is het mogelijk om een starterslening aan te vragen. De kenmerken van deze lening zijn dat u de eerste 3 jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Het is wel een administratief stroperig proces om deze starterslening aan te vragen. Een goede voorbereiding helpt al veel.

Tip 3 | Vergelijk diverse geldverstrekkers

Dit is min of meer een open deur. Alleen het loont wel degelijk om de hypotheekrentes en voorwaarden van diverse geldverstrekkers te vergelijken. Dit kunt u heel gemakkelijk zelf op deze website doen. Kies de beste hypotheek en sluit deze voor slechts € 750 af op basis van execution-only.

Tip 4 | Vergelijk ook de prijzen van notarissen

Ook valt hier te besparen indien u voorwerk verricht en de offertes van diverse notariskantoren vergelijkt. Let dan wel goed op dat alle kosten genoemd staan in de offerte. In de praktijk merken wij dat notarissen er een ware kunst van maken om offertes zo uitgebreid mogelijk te specificeren. Dan is soms in een bijzin nog te lezen dat er ook nog sprake van administratiekosten is voor het identificeren en vaak is dit tarief in enkelvoud. Koopt u samen een woning dan is het dus tweemaal dit tarief. Kortom de goedkoopste offerte kan uiteindelijk de duurste offerte worden indien het totaaltarief niet duidelijk is.

Tip 5 | Breng spaargeld in voor een rentekorting

Indien u geld over hebt kan het interessant zijn om uw hypotheek daarmee af te lossen. U ontvangt dan een rentekorting van de bank of geldverstrekker. Onderhandelen over de hypotheekrente is niet meer aan de orde.

Bekijk ook of het mogelijk is om een korting te krijgen indien u een bankrekening opent bij dezelfde bank. ABN Amro en ING bank verstrekken hier een korting voor indien u actief bankiert bij deze banken.

Op het moment dat u een vergelijking maakt van de hypotheken pas dit dan toe op de bruto hypotheek. Dus vergelijk hypotheken zonder deze extra aflossing.

Tip 6 | Bekijk uw WOZ-waarde

Er zijn banken die u een rentekorting verlenen indien uw WOZ-waarde fors hoger is dan de openstaande hypotheek. Afhankelijk van de voorwaarden van de bank of geldverstrekker kunt u een korting krijgen.

Tip 7 | Kies een hypotheek voor de lange termijn

De voordeligste aanbieder op dit moment hoeft niet per se de voordeligste aanbieder te zijn na afloop van het rentecontract. Beoordeel dan ook of er sprake van een korting is die niet doorloopt na het aflopen van uw rentevastperiode.

Tip 8 | Probeer een geldverstrekker te kiezen met veel risicoklasses

Op het moment dat u een aflossing doet komt u bij dergelijke aanbieders sneller in aanmerking voor een rentekorting. Bij een geldverstrekker met slechts enkele risicoklasses duurt het langer voordat uw maandlasten dalen.

Tip 9 | Kies voor een hogere inschrijving

Laat uw hypotheek hoger inschrijven indien mogelijk. Bij Aegon is dit bijvoorbeeld niet mogelijk. Op het moment dat u op een later moment extra geld wenst op te nemen voor een verbouwing mag u tot dit hoger ingeschreven bedrag een hypotheek opnemen zonder dat u opnieuw langs de notaris hoeft. Het is hierdoor ook makkelijker om een hypotheek aan te vragen.

Tip 10 | Pas rentemiddeling toe

Indien de rente nog lang vast staat en u toch wenst te profiteren van de lage hypotheekrente vraag dan rentemiddeling aan. Het is niet bij alle geldverstrekkers mogelijk. U maakt dan gebruik van de gemiddelde rente gebaseerd op de huidige contractrente en de marktrente. De meeste geldverstrekkers passen nog wel een opslag toe zodat het niet het zuivere gemiddelde percentage is. Het is de meest simpele manier om te profiteren van een lagere rente zonder al te veel administratief gedoe. 

Gratis telefonisch consult.
Hoge klantwaardering.
Eerlijk en neutraal advies.
Keuze uit tientallen geldverstrekkers.
Reactie binnen 24 uur.
Meestal al eerder.