Bijleenregeling en hypotheek afsluiten

bijleenregelingWat is precies de bijleenregeling?

Indien je woning hebt verkocht en daar winst op hebt gemaakt ontstaat er overwaarde. Dat is natuurlijk altijd fijn. Mocht je weer een nieuwe woning kopen dan dien je deze overwaarde door te investeren. De Belastingdienst hanteert voor het opnieuw investeren het begrip bijleenregeling. De overwaarde die je hebt wordt in fiscale termen ook wel de eigenwoningreserve genoemd.

Deze overwaarde dien je te gebruiken bij het kopen van de nieuwe woning. Mocht je dit niet wensen te doen en je sluit voor dat deel van de koop een hypotheek af, dan is over dat deel van de hypotheek de rente niet aftrekbaar. Met de huidige lage hypotheekrentes is dat ook geen ramp.

Dus de bijleenregeling zorgt ervoor bij een verhuizing naar een nieuwe koopwoning dat de hypotheekrente over de hypotheek minus de overwaarde aftrekbaar is. Onderstaand rekenvoorbeeld maakt nog meer duidelijk.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een koopwoning die je verkoopt voor € 300.000. De openstaande hypotheek bedraagt € 200.000. Na aflossing van de hypotheek en kosten van de makelaar et cetera is er sprake van een  overwaarde van € 95.000.

Je koopt een nieuw huis van van € 350.000 euro en de hypotheek die je afsluit is ook € 350.000. Alleen doordat je de overwaarde van € 95.000 niet inbrengt mag je alleen rente over de hypotheek van € 255.000 (€ 350.000 minus € 95.000).

Spelregels bijleenregeling

De bijleenregeling ontstaat ook als jouw verhuist van box 1 naar box 3. Bijvoorbeeld als je je huis permanent gaat verhuren. Dan ontstaat er ook mogelijk een eigenwoningreserve.

Ook de verbouwing van een nieuwe woning dient voldaan te worden uit de eigenwoningreserve.

Bijleenregeling 3 jaar

De bijleenregeling vervalt na 3 jaar. Na de 3 jaar mag je de volledige hypotheekrente weer aftrekken. Dit kan bijvoorbeeld de situatie zijn als je minimaal 3 jaar hebt gehuurd. De eigenwoningreserve verdampt dan. Tot 2010 was dit zelfs 5 jaar. Ook is het mogelijk om in te trekken bij een partner die al een koopwoning in bezit heeft.

De bijkomende kosten zoals de kosten koper en de verkoopkosten mogen gebruikt worden om te betalen vanuit de eigenwoningreserve. De verkoopkosten verlagen de overwaarde.

Fiscale partner bijleenregeling

Heb je samen met je partner een huis gekocht of heeft je partner in het verleden ook een huis gehad en verkocht met winst? Dan dien je met elkaars eigenwoningreserve rekening te houden. 

Gratis telefonisch consult.
Hoge klantwaardering.
Eerlijk en neutraal advies.
Keuze uit tientallen geldverstrekkers.
Reactie binnen 24 uur.
Meestal al eerder.