Hypotheek voor een (woon)boerderij gezocht?

Heb je je oog op een mooie woonboerderij laten vallen en wens je hiervoor een hypotheek af te sluiten? Hypotheek voor een woonboerderij afsluiten is een ingewikkeld proces waar wij veel ervaring mee hebben.

In de praktijk zul je dan merken dat banken erg terughoudend zijn. Zeker als de huidige bestemming van je toekomstige woonboerderij agrarisch is.

100% hypotheek mogelijk voor een huis met agrarische bestemming

Indien je 100% van de marktwaarde wenst te lenen is dat ook mogelijk voor een boerderij met agrarische bestemming. De volgende voorwaarden zijn dan van toepassing :

  • Het perceel mag niet groter dan 3 hectare zijn;
  • De boerderij dient uitsluitend gebruikt te worden voor woonactiviteiten, dus geen bedrijfsmatige activiteiten;
  • Het taxatierapport kan zonder validatie gebruikt worden.

Prijs woonboerderij relatief laag

Vergelijk je de prijzen van reguliere woningen in de stad of of het platteland dan zul je merken dat de prijs per vierkante meter woonoppervlakte voordelig uitpakt.

Nadelen aan het wonen in de natuur zijn er natuurlijk ook. Dan kun je denken aan het onderhouden van de bijgebouwen en het terrein. Soms is de afstand tot buren ook lastig om even snel een praatje te maken.

Hypotheek afsluiten voor een woonboerderij

De meeste geldverstrekkers zijn terughoudend met het verstrekken van een hypotheek voor een boerderij of woning met agrarische bestemming. Toch zijn er in de praktijk mogelijkheden om uw plannen te realiseren. Zo is het in sommige gemeentes mogelijk om de woning te laten aanmerken als een zogeheten plattelandswoning. Indien hier ruimte voor is binnen de gemeente vergt dit een procedure van enkele weken en kunt u alsnog gemakkelijker een hypotheek krijgen.

Inmiddels zijn er ook geldverstrekkers die ongeacht de bestemming een splitsing aanbrengen in het woongedeelte en bedrijfsmatig gedeelte. Zo kunt u dan bijvoorbeeld voor 100% een hypotheek krijgen op het woongedeelte en voor 70% op het bedrijfsgedeelte.

U dient in alle hypotheekaanvragen uit te gaan van een situatie dat u er een permanente woonsituatie van wenst te maken. U mag in sommige gevallen bedrijfsmatige activiteiten ontplooien zo lang dit in overeenstemming is met de lokale regelgeving. Bijvoorbeeld een schuur of bijgebouw dat u gebruikt voor opslag van uw bedrijfsbus en voorraad behoort dan tot de mogelijkheden. Ook het runnen van een bed & breakfast is mogelijk indien het bestemmingsplan dit toestaat en dit niet conflicteert met lokale regelgeving.

Agrarische bestemming wijzigen naar woonbestemming

Bent u in het bezit van een woning met agrarische bestemming dan is het voor de verkoop aantrekkelijker om zelf de bestemming te wijzigen. Een dergelijke procedure neemt snel 6 maanden in beslag en brengt allerlei kosten met zich mee. U kunt hierbij denken aan de legeskosten vanuit de gemeente en de eventuele begeleiding door een specialist.

Toch raden wij u aan om deze bestemming te wijzigen indien u verkoopplannen hebt. In de meeste gevallen betaalt deze inspanning zich uit in een hogere verkoopprijs. Doordat een woonbestemming makkelijker te financieren is wordt de groep potentiƫle kopers groter en kan dit prijsopdrijvend werken.

Afhankelijk van de regels binnen de gemeente dienen sommige bijgebouwen gesloopt te worden. Deze verplichting hoort helaas ook bij een procedure voor het wijzigen van de bestemming.

Asbest daken saneren

Bij veel boerderijen is gebruik gemaakt van asbestdaken. Veelal bij de schuren en bijgebouwen treft u golfplaten van asbest aan. Vanaf 2024 is het verboden om nog een dak met asbest te hebben. U kunt bij het aankoopproces ook rekening houden met de opruimkosten en het vervangen van het dak.

De meeste geldverstrekkers vragen ook informatie op over de kosten van deze sanering en willen dit in een bouwdepot opnemen zodat men weet dat u daadwerkelijk tot sanering over kunt gaan. U kunt bij een asbestsaneringsbedrijf een offerte opvragen van de kosten. In sommige gevallen is nog een subsidie mogelijk indien u tegelijkertijd met de asbestsanering zonnepanelen plaatst.

Boerderij met monumentenstatus zoals een rijksmonument

Bent u geĆÆnteresseerd in het kopen van een boerderij of woning met agrarische bestemming die ook als rijksmonument genoteerd is? Dan krijgt u met extra regelgeving te maken ten aanzien van het aanvragen van een hypotheek zeker als u ook verbouwingsplannen hebt. Ook voor deze situaties hebben wij financieringsmogelijkheden en kunnen wij u toelichten welke procedures noodzakelijk zijn. Houdt met een dergelijke aankoop rekening met vele maanden aan voorbereidingstijd.

De uiteindelijke verwerkingstijd kan kort zijn indien de voorbereiding goed en duidelijk is. De volgende onderwerpen dienen dan duidelijk belicht te zijn :

  • Wat wordt de toekomstige bestemming en zijn daar uitspraken vanuit de gemeente en betrokken instanties ter inzage?
  • Hoe is uw inkomen samengesteld en heeft de vaststelling door de Belastingdienst over de onderhoudskosten al plaatsgevonden.

Hypotheek oversluiten boerderij met agrarische bestemming?

Wilt u ook profiteren van de lagere rente of uw hele hypotheek eens onder de loep nemen? Ook het herfinancieren of oversluiten van uw bestaande hypotheek behoort tot de mogelijkheden. Vaak heeft u dan ook meer tijd om de hypotheekaanvraag voor te bereiden. Bijvoorbeeld als blijkt dat er vanuit de gemeente nog toestemming nodig is om een gevalideerd taxatierapport op te stellen.

Meer interesse in het bespreken van de haalbaarheid van uw plannen? Vul onderstaand formulier in en wij praten u bij over de mogelijkheden. Wij beschikken over ruime ervaring en een breed netwerk aan specialisten om uw plannen te kunnen overzien.

Reactie binnen 24 uur.
Meestal sneller.
Eerlijke en onafhankelijke begeleiding.
Keuze uit tientallen geldverstrekkers.
Wat is het doel van uw hypotheek?
Welke hoofdsom wenst u aan te vragen?
Wat is de (geschatte) waarde van de woning?
Wat is de bron van uw inkomen?
Wat is uw bruto jaarinkomen?
Heeft u een BKR-codering?
NeeJa
Wat is uw burgerlijke staat?
Wat is de bron van inkomen van uw partner?
Wat is het bruto jaarinkomen van uw partner?
Uw emailadres?
Achternaam
Geslacht
ManVrouw
Woonplaats
Mobiel telefoonnummer
Vast telefoonnummer
Opmerkingen en/of vragen
Documenten uploaden